Wysokie temperatury otoczenia zwiększają ryzyko pojawienia się udaru cieplnego. Jest to sytuacja, w której temperatura ciała staje się tak wysoka, że organizm nie jest w stanie samodzielnie jej obniżyć. Gdy temperatura ciała wzrośnie do 41°C, a zwłaszcza...
Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) słyszymy coraz gorzej.
Na rozwój hipercholesterolemii ma wpływ nasz styl życia m.in. niewłaściwe odżywianie, brak ruchu, otyłość, spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz czynniki genetyczne. W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60% dorosłych. Jednak tylko nieliczni są...
Kraje tropikalne i subtropikalne są coraz częściej celem wakacyjnych podróży Polaków. Wyjazdy do tych stref wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób, takich jak: malaria, żółta gorączka (żółta febra), gorączka krwotoczna Denga, dur...
Kto może zostać dawcą krwi? Jak przygotować się do donacji? Co uwzględnić a co wykluczyć w naszej diecie?